Michelle van Dijk
Persoonlijke noot

persoonlijke noot

Dit landschap vervult mij met geluk, spanning, nieuwsgierigheid en dankbaarheid

Mijn liefde voor dit land bestond al voor ik er ooit geweest was. Het is zuiver gevoelsmatig. Zoals iemand kan verlangen naar het bijna onbereikbare, zo ging er een aantrekkingskracht uit van dit ver gelegen oord. In mijn dromen zag ik het als één van de nog zuivere stukjes land op deze aarde. Ik was al eens in Noorwegen geweest en had in Zweden en IJsland gewoond.
In mijn gedachte zou Spitsbergen er uit zien als de Faroër, maar dan bedekt met gletsjers zoals ik die in IJsland had gezien.

Achteraf hoorde ik van veel mensen dat ze er verbaasd over waren dat ik mij al een voorstelling had kunnen maken van het landschap. Toch, ondanks dat het was wat ik verwachtte, vervulde dit landschap mij..... met geluk, spanning, nieuwsgierigheid en dankbaarheid. Dankbaarheid omdat het nog bestond. Een (op het eerste gezicht) onaangetast stukje natuur, waar de mens nog niet gewonnen heeft. Iets wat mij in IJsland ook al aantrok, de mens is nog steeds ondergeschikt aan de natuur, maar in IJsland vecht men - misschien onbewust- en probeert men de oude natuurwetten en religie te vergeten.

Hier in Spitsbergen leeft men met de natuur, niet altijd op goede voet, maar er is een soort van harmonie. Ik ben bang dat als het toerisme in zoektocht naar iets nieuws zijn opmars maakt, evenredig deze harmonie zal verdwijnen. Het maken van deze website is voor mij dan ook heel dubbelzinnig. Het liefst zou ik het land willen beschermen tegen het toerisme, maar ik ben me er van bewust dat deze site mensen ook warm maakt voor dit land. Ik wil niemand tegenhouden en kan het zelfs aanraden. Mits het reizen op Spitsbergen op een goede manier gebeurt, ben ik er van overtuigd dat de schade beperkt blijft.

Vandaar dat ik u deze informatie wil geven, in de hoop dat u beseft hoe kostbaar het is. Tijdens de zomermaanden ben ik werkzaam als gids tijdens dagtochten, wandel- en bootreizen. Ook op deze wijze hoop ik mijn passie en respect voor deze Arctische natuur over te kunnen brengen. Ik wens u een fijn verblijf toe, zie en geniet, maar laat alstublieft alles zoals u het aangetroffen heeft, opdat ook de velen die u volgen hetzelfde kunnen beleven.....

Met dank aan mijn gidsen: Martin, Maarten & Rolf en al mijn collega's @ Longyearbyen Camping, Spitsbergen-Tours, Oceanwide Expeditions & S/V Antigua.

Triplogs
Lezingen

Lezingen

lezingen over diverse onderwerpen

Wanneer ik niet in Spitsbergen ben, verzorg ik lezingen over Spitsbergen. Heeft u interesse in een dialezing door middel van een powerpoint-presentatie.
Voor meer informatie hierover kunt u contact met mij opnemen.
In overleg kunnen diverse onderwerpen extra belicht worden.

Gidswerk

In 2024 staat het volgende gidswerk gepland

26 mei - 6 juni Plancius Aberdeen, Fair Isle, Jan Mayen, Ice edge, Spitsbergen
27 Juni - 4 Juli Plancius Ass. Exp. Leader North Spitsbergen, Versatile landscapes, sea ice & wildlife
4 Juli - 13 Juli Plancius Ass. Exp. Leader Around Spitsbergen, In the realm of Polar Bear & Ice
13 Juli - 22 Juli Plancius Ass. Exp. Leader Around Spitsbergen, In the realm of Polar Bear & Ice
29 Juli - 13 Aug Antigua Fahrtleiter Spitzbergen ausführlich umrunden
28 Aug - 4 Sep Cape Race Exp. Leader Unbekanntes Südgrönland
4 Sep - 11 Sep Cape Race Exp. Leader Unbekanntes Südgrönland
24 sep - 2 okt Antigua Expedition leader Spitsbergen Photography special
Gidswerk Michelle van Dijk

Publicaties

Reisgids Spitsbergen - Svalbard

Een bezoek aan Spitsbergen staat garant voor velerlei prachtige, fascinerende indrukken van zowel het landschap en de fauna, als van de lange afwisselende geschiedenis. Deze gids verschaft de achtergrondinformatie die nodig is om Spitsbergen in al zijn schoonheid, kwetsbaarheid en soms bedreigende omstandigheden te leren kennen. Wanneer je naar het Hoge Noorden reist, is goede voorbereiding essentieel.
Omdat Spitsbergen en Nederland een gemeenschappelijke geschiedenis hebben, is deze reisgids geen gewone vertaling van een eerdere uitgave, maar hebben Rolf Stange en Michelle van Dijk de krachten gebundeld en heeft Michelle deze reisgids voorzien van een Nederlands accent.
Dit boek combineert een gedetailleerde beschrijving van het landschap, de natuur en de geschiedenis met praktische informatie over reizen, excursies en veiligheid. Amateur of professional, zomer of winter, met dit boek ga je goed op reis!
www.spitsbergengids.nl

Sjef van Dongen, Nederlandse Poolheld

Sjef van Dongen (1906-1973) woonde van 1923 tot 1928 in Barentsburg op Spitsbergen. Hij was net als zijn vader in dienst van de N.V. Nederlandsche Spitsbergen Compagnie (Nespico), een Rotterdams mijnbouwbedrijf dat steenkool exploiteerde op Spitsbergen. Toen in 1926 de steenkoolprijzen kelderde moest de mijn gesloten worden. Van Dongen bleef met drie collega's achter om de bezittingen van Nespico te onderhouden. Tijdens twee lange winters zonder veel werk en contact met de buitenwereld, trok hij er vaak op uit met zijn hondenslede en werd één van de beste hondeslede-menners van Spitsbergen. Op verzoek van de gouverneur van Spitsbergen, ging Sjef van Dongen op zoek naar generaal Nobile. Deze stortte in 1928 met zijn zeppelin neer op het pakijs van Spitsbergen tijdens zijn poging op de Noordpool te landen. Maar liefst 26 dagen trok Sjef van Dongen met zijn hondenspan door een witte hel, en maakte deel uit van de grootste reddingsoperatie in het poolgebied ooit. Tijdens zijn barre tocht op het ijs lieten zijn honden het leven en zelf werd Sjef ternauwernood gered.
www.sjefvandongen.nl

Auteur Michelle van Dijk

Longyearbyen Camping

's Werelds noordelijkste camping

In 2007 kocht Michelle van Dijk de camping in Longyearbyen.
Slapen onder de middernachtzon, met vogelgeluiden op de achtergond, met uitzicht op de Isfjord. Een verblijf dichterbij de natuur is haast niet mogelijk.
www.longyearbyen-camping.com

Longyearbyen Camping
Zwarte balk