Op reis
Benodigdheden

Benodigdheden

beslagen ten ijs komen

Spitsbergen is een extreme omgeving, de koude is een groot gevaar voor de gezondheid. Bezoekers moeten goed worden voorbereid en uitgerust voor een bezoek. Water- en winddichte handschoenen, jas, broek en laarzen zijn een absolute noodzaak.
Andere benodigdheden die vaak over het hoofd worden gezien zijn zonnebrandcrème en een zonnebril - 's zomers zullen bezoekers worden blootgesteld aan de zonnestralen van boven en van reflecties van sneeuw, ijs en water. Wanneer een reis die per boot maakt, wordt aangeraden om medicijnen tegen zeeziekte mee te nemen - zelfs de meest zeewaardige personen kunnen misselijk worden in een hevige storm, neem contact op met uw arts voordat u bepaald welk geneesmiddel geschikt is.

Logeermogelijkheden

Longyearbyen is de aanvlieghaven en hoofdstad van Spitsbergen

Er is een camping, drie comfortabele hotels, drie pensions en een appartementencomplex. Er zijn verschillende restaurants, winkels en een ziekenhuis. Twee musea, een galerie en een gevarieerd excursieaanbod maken Longyearbyen tot goede lokatie voor een korte kennismaking met de arctische natuur.
Het aanbod vindt u op de website van het verkeersburo:

Visit Svalbard

Logeermogelijkheden
Wapenvergunning

Wapenvergunning

Veiligheid

Ijsberen kunnen overal op Spitsbergen voorkomen. Een zwaar-kalibergeweer is vereist als verdediging tegen deze dieren. Als u over een wapenvergunning beschikt, kunt u in Longyearbyen een geweer huren (mocht u genoodzaakt zijn een ijsbeer te schieten, reken dan op een langdurige, juridische procedure). Kampeert u in de natuur, plaats dan rond de tent een struikeldraad met alarmsysteem en huur een hond. Bewaar voedsel e.d. afgesloten en buiten de tent, maar zo dat u het vanuit de tentopening kunt zien. Voor meer informatie betreffende veiligheidsmaatregelen en het aanvragen van een wapenvergunning kunt u de site van de Sysselmester bezoeken.

Hulpdiensten

Hoewel Longyearbyen een normale stad lijkt, is dit het niet.

Spitsbergen is een afgelegen en extreem gebied en het gevaar ligt altijd op de loer, vooral als u er 's winters bivakkeert. Er leven ijsberen, de kans op lawines is groot, er zijn diepe kloven en andere obstakels en doordat het 's winters altijd donker is en er veel sneeuwstormen zijn, ziet u geen hand voor ogen. Het gevaar is niet te overzien en een ongeluk zit in een klein hoekje, in het ergste geval met dodelijke afloop. Ga dus in geen enkel geding op uzelf 'op verkenningstocht' op Spitsbergen, maar zoek een goede gids die u de mooiste plekken van Spitsbergen kan tonen. De reddingshelikopter kan alleen met goed weer vliegen, en het ziekenhuis verleent alleen eerste hulp.
Alarmnummers:
Politie: 112
Ziekenhuis: 113
Brandweer: 110

Hulpdiensten
Activiteiten

Activiteiten

Wat te doen in Longyearbyen

De website Visit Svalbard informeert u over alle mogelijke activiteiten op Spitsbergen.

Zwarte balk