Natuur
Flora

flora

De hoogste plant, een soort gras, wordt max. 30 cm

De flora in Spitsbergen is verbazend gevarieerd. Er zijn bijvoorbeeld 5 soorten bomen (4 ervan zijn wilgen, de 5de een berk). Toch zijn er geen hoge planten in Spitsbergen. De hoogste, een soort gras, wordt maximaal 30 cm. Het gras is dan ook vaak hoger dan de bomen in dit landschap.
Omdat de zomer zo kort is, hebben de planten weinig tijd om zaad te maken. De meeste planten vermenigvuldigen zich door uitlopers of wortelstokken.

fauna

Vogels, land- en zeezoogdieren

Behalve de mens, bevolken onder andere de volgende zoogdieren de archipel: poolvossen, Spitsbergen rendieren, ijsberen en de per ongeluk geïntroduceerde oostelijke veldmuizen, die alleen wordt aangetroffen tussen Longyearbyen en Barentsburg.
Er zijn vijftien tot twintig soorten zeezoogdieren, zoals walvissen, dolfijnen, zeehonden en walrussen.
Ongeveer dertig soorten vogels zijn te vinden op Svalbard, waarvan de meeste trekvogels.

Fauna
Meteorologie

meteorologie

op 78°N toch een mild klimaat

De westkust van Spitsbergen staat onder invloed van de (warme) Golfstroom, wat een relatief grote rijkdom aan flora en fauna oplevert. Zomertemperaturen kunnen er redelijk oplopen, tot gemiddeld ca. 6°C. De (noord)oostkant staat onder directe invloed van noordpoolijs en -wind. Het is hier vaak kouder dan aan de westkust. Spitsbergen heeft over het algemeen een zeer lage luchtvochtigheid, waardoor het vaak minder koud aanvoelt dan u zou vermoeden.

Zwarte balk