Spitsbergen

Magdalenafjord

Mijn liefde voor dit land bestond al voor ik er ooit geweest was.
Het is zuiver gevoelsmatig. Zoals iemand kan verlangen naar het bijna onbereikbare, zo ging er een aantrekkingskracht uit van dit ver gelegen oord.
In mijn dromen zag ik het als één van de nog zuivere stukjes land op deze aarde.
Ik was al eens in Noorwegen geweest en had in Zweden en IJsland gewoond.
In mijn gedachte zou Spitsbergen er uit zien als de Faroër, maar dan bedekt met gletsjers zoals ik die in IJsland had gezien.
Achteraf hoorde ik van veel mensen dat ze er verbaasd over waren dat ik mij al een voorstelling had kunnen maken van het landschap.

Toch, ondanks dat het was wat ik verwachtte, vervulde dit landschap mij..... met geluk, spanning, nieuwsgierigheid en dankbaarheid.
Dankbaarheid omdat het nog bestond. Een (op het eerste gezicht) onaangetast stukje natuur, waar de mens nog niet gewonnen heeft.
Iets wat mij in IJsland ook al aantrok, de mens is nog steeds ondergeschikt aan de natuur, maar in IJsland vecht men - misschien onbewust- en probeert men de oude natuurwetten en religie te vergeten.
Hier in Spitsbergen leeft men met de natuur, niet altijd op goede voet, maar er is een soort van harmonie.

Ik ben bang dat als het toerisme in zoektocht naar iets nieuws zijn opmars maakt, evenredig deze harmonie zal verdwijnen.
Het maken van deze website is voor mij dan ook heel dubbelzinnig. Het liefst zou ik het land willen beschermen tegen het toerisme, maar ik ben me er van bewust dat deze site mensen ook warm maakt voor dit land.
Ik wil niemand tegenhouden en kan het zelfs aanraden. Mits dit op een goede manier gebeurt, ben ik er van overtuigd dat de schade beperkt blijft.
Vandaar dat ik u deze informatie wil geven, in de hoop dat u beseft hoe kostbaar het is.

Tijdens de zomermaanden ben ik werkzaam als gids tijdens dagtochten, wandel- en bootreizen. Ook op deze wijze hoop ik mijn passie en respect voor deze arctische natuur over te kunnen brengen.

Ik wens u een fijn verblijf toe, zie en geniet, maar laat alstublieft alles zoals u het aangetroffen heeft, zodat ook de velen die u volgen hetzelfde kunnen beleven.....

Michelle van Dijk

Met dank aan mijn gidsen: Martin, Maarten & Rolf en al mijn collega's @ Longyearbyen Camping, Spitsbergen-Tours, Oceanwide Expeditions & S/V Antigua.