Ny Ålesund


78º 50'- 11º 30'

De naam Ny Ålesund werd gegeven door het bedrijf Kings Bay Kul Company a/s (steenkoolmijnbouw), die het hoofdkantoor in het Noorse Ålesund had.
Hier bevindt zich de meest noordelijke permanent gevestigde gemeenschap met het Nederlands Poolstation. Ook zijn is er een postkantoor, trein & kas, maar deze zijn geen van allen nog in gebruik.
De trein reed eigenlijk aan de andere kant van de fjord, maar toen bleek dat de mijnbouw daar niet rendabel was, heeft men het spoor en de trein naar de overkant verscheept.

Als u meer wilt weten over de mijnbouw, is het interessant om het kleine mijnbouw-museum 'Gruvemuseum' te bezoeken. Men betaald geen entreegeld, maar er staat een kistje bij de uitgang, waar u een vrijwillige bijdrage kunt leveren.

Nu wordt het dorp vooral gebruikt door onderzoekers en ook het Nederlandse Poolstation is hier te vinden. Dit onderzoeksstation wordt geleid door Maarten Loonen van het Arctisch Centrum in Groningen.

Ook bevindt zich hier het 'Zeppelin-station'. Dit is een onderdeel van het Norsk Polar Institutt, dat zich bezig houdt met onderzoek naar de luchtcondities. Door hier te klikken kunt u meekijken door hun webcam. 

In 1925 probeerden Roald Amundson & Lincoln Ellsworth van hieruit met twee vliegtuigen de Noordpool over te steken. Helaas, bij 88ºN moesten ze terugkeren.
In 1926 probeerde Richard Byrd het ook en hem lukte het wel. Hetzelfde jaar vloog ook Amundson samen met Umberto Nobile in de zeppelin 'Norge' de pool over en landde in Alaska.
In 1928 probeerde Nobile het nog een keer met de zeppelin 'Italia'. Dit mislukte, Amundsen kwam om het leven in een poging om Nobile te redden.

Nederlands Poolstation