15 mei 2024

Stukje Spitsbergen te koop
De naamloze vennootschap Kulspids heeft de asbestmijn ten zuiden van Recherchefjord te koop gezet.- Vraagprijs: 300 miljoen Euro
Er wordt gehoopt dat het stuk land, vanwege de huidige politieke situatie, een hoop geld opleverd.
Er is niet veel land meer in particuliere handen, het meeste land behoort ondertussen toe aan de Noorse staat.
De laatste keer dat er een stuk land te koop stond, was in 2014. Toen werd Austre Adventfjord, tegenover Longyearbyen, voor 300 miljoen kronen verkocht aan de Noorse staat nadat de Chinese miljardair en vastgoedmagnaat Huang Nubo had gezegd dat hij op het onroerend goed zou bieden.


25 februari 2021

Noorwegen en de EU ruziën over visvangst rond Spitsbergen
De spanning loopt weer hoog op tussen de Europese Unie en Noorwegen. De ruzie gaat officieel over kabeljauw, maar in Noorwegen beschouwen ze het conflict als de zoveelste aanval op de Noorse soevereiniteit over de eilandengroep Spitsbergen in de Barentszzee. En in Brussel zien ze de strijd als het zoveelste eigenzinnige Noorse optreden dat Europese vissers buitensluit.


5 november 2020

Reisgids Spitsbergen Svalbard
Een complete reisgids rondom de Arctische archipel.
Omdat Spitsbergen en Nederland een gemeenschappelijke geschiedenis hebben, hebben Rolf Stange en Michelle van Dijk de krachten gebundeld en heeft Michelle het boek voorzien van een Nederlands accent. Zo vindt u de plaatsnamen zoals de oude Nederlandse walvisvaarders die plekken noemden: Vogelhoek, Robbe Bay, Quade hoek, Dorre hoek, Reene Veldt en Waygat. En wist u dat het afgelopen 31 augustus precies 100 jaar geleden was, dat er een monument voor koningin Wilhemina werd onthuld in het Nederlandse mijnbouwdorp Rijpsburg.
Deze reisgids combineert een gedetailleerde beschrijving van het landschap, de natuur en de geschiedenis met praktische informatie over reizen, excursies en veiligheid.

De eerste 100 exemplaren worden geleverd met een limited edition sleutelhanger, gemaakt in Longyearbyen, van hout uit Spitsbergen. Het donkere eikenhout is gerecycled hout afkomstig van de stempels uit de steenkoolmijn. Het lichte hout is drijfhout, aangespoeld op de stranden van Spitsbergen.


18 november 2017

Documentaire Sjef van Dongen
In de reeks van 'Brabantse Helden' is deze aflevering gewijd aan Sjef van Dongen, die van 1923-1928 op Spitsbergen woonde.
Omroep Brabant uitzending om 17.45.


29 oktober 2017

Russische helikopter gevonden
Het wrak bevindt zich op 2,2 kilometer ten noordoosten van Heerodden, op een diepte van 209 meter. De acht inzittenden, volgens Moskou vijf Russische bemanningsleden en drie wetenschappers, zijn zo goed als zeker om het leven gekomen.


26 oktober 2017

Russische helikopter neergestort
Een Russische helikopter met acht mensen aan boord is in de problemen geraakt en neergestort. Het lot van de acht inzittenden is niet bekend. Het toestel verdween van de radar twee tot drie kilometer voor Barentsburg, een Russische plaats op het Noorse eiland Spitsbergen.


14 september 2017

Top bedrijfsleven ging naar de Noordpool; wat leverde dat op?
De topmannen- en vrouwen vertelden wat ze in hun organisatie hebben gedaan om minder schade toe te brengen aan het klimaat. Ook maakten ze stuk voor stuk duidelijk dat de reis een grote persoonlijke impact heeft gehad. "Je kan erover praten, je kan erover lezen, maar het zelf zien is toch nog heel wat anders", zei Peter Göbel van ING. Vooral de snelheid waarmee het Noordpool-gebied verandert, heeft de deelnemers verrast.


12 september 2017

KRO Brandpunt wijdde een complete uitzending aan de problemen, veroorzaakt door klimaatverandering, op Spitsbergen.
Christiane moest haar huis 100 meter verplaatsen, omdat de grond letterlijk onder haar wegzakte. Regen kende ze op de eilandengroep Spitsbergen nauwelijks. Nu regent het bijna iedere maand.
Wat is er aan de hand en hoe ernstig is de situatie? We vroegen het aan Maarten Loonen, bioloog en poolonderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bemant al 28 zomers een arctisch onderzoeksstation op het Noorse Spitsbergen.


3 augustus 2017

Zwemmen bij de Noordpool: 'de dood schoot door m'n hoofd'
Een brandende, haast martelende pijn gaat door je lichaam heen als je in water zwemt dat zó koud is, vertelt de Britse lange-afstandszwemmer Lewis Pughs. Hij zwom één kilometer in de Noordelijke IJszee in extreem koud water: -0,5 graden.


29 april 2017

Expeditie Spitsbergen: topondernemers oog in oog met smeltend poolijs
Topmensen van bedrijven als de Rotterdamse haven, Schiphol, de Gasunie en ING zullen dit de komende drie dagen allemaal kunnen aanschouwen. Tegelijkertijd worden ze bijgepraat over de recentste wetenschappelijke gegevens over het smeltende ijs.

NOS: Dit wilden jullie weten van onze weerman op Spitsbergen.
NOS-weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke, verslaggever Martijn Bink en cameraman Ruben Kocx zijn in Longyearbyen op Spitsbergen. In een live-sessie op Facebook beantwoordden Peter en Martijn jullie vragen over de opwarming van de aarde.


30 december 2016

'Eeuwige' bevroren grond op Spitsbergen begint te ontdooien
Een nieuw fenomeen op Spitsbergen: modderstromen in november. Na maanden van regen (tot in november, meestal sneeuwt het dan al lang) was de grond verzadigd geraakt en begon de bodem te schuiven. 259 van de ruim 2000 inwoners van Longyearbyen moesten worden geëvacueerd.


16 maart 2016

'IJsberenman' Piet Oosterveld overleden
Piet Oosterveld, de poolreiziger die bekend werd omdat hij een aanval van een ijsbeer overleefde, is op 77-jarige leeftijd overleden. Oosterveld wordt gezien als een van de grondleggers van het Nederlandse Poolonderzoek.
Hun onderzoeksresultaten hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Internationale Conventie ter Bescherming van IJsberen in 1973.


13 januari 2016

Spitsbergen expeditie centraal op Pool tot Pool, 12 maart in Museum Volkenkunde
De eerste spreker die bekend gemaakt is dr. Maarten Loonen. Al meer dan 25 jaar bivakkeert Loonen in het broedseizoen op Spitsbergen. Hij doet er onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving en organiseerde de 'Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen'. Op Pool tot Pool zal Maarten Loonen vertellen over de expeditie die afgelopen jaar augustus plaats vond.
Wie daar meer over wil weten kan terecht op www.sees.nl

De tweede spreker is Professor Rene van der Wal. Hij is Professor of Ecology van Aberdeen University en was ook mee met de SEES-reis.
Sinds 1997 reist Van der Wal elk jaar naar Spitsbergen om daar onderzoek te doen naar de vegetatie in Semmeldalen. Hij heeft daarom een goed overzicht op de vegetatie van Spitsbergen.
Het meest opmerkelijke voorlopige resultaat van de SEES-reis, zijn de enorme verschillen die zijn gevonden in de vegetatie bij Kapp Lee. Die is in 1977 uitvoerig door Nederlanders in kaart gebracht. Daarmee vergeleken is de verschuiving spectaculair. Rene van de Wal zal ook hierop in gaan.
The valley at the end of the world – and the magical mysteries we found there.


5 januari 2016

Nederlandse Spitsbergengids door Fred Geers
Op zaterdag 9 januari (Amsterdamse vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen) verschijnt de gids Spitsbergen. Verkrijgbaar als PDF, ePub en paperback.


31 december 2015

Extreme temperaturen op Spitsbergen
"Dit zijn extreme temperaturen voor hier", zegt de Zweedse onderzoeker Kim Holmén, die al sinds eind jaren 80 op Spitsbergen woont. "De afgelopen dagen hadden we verschillende warmterecords voor deze tijd van het jaar."


25 december 2015

Weerstation op Spitsbergen draait prima, ook in het pikkedonker
Eind augustus trokken 55 wetenschappers naar het tot nu toe weinig onderzochte oosten van Spitsbergen. In 10 dagen deden ze onderzoek en plaatsten ze meetapparatuur.


20 december 2015

Lawine Spitsbergen eist leven van kind
Een lawine op het Noorse eiland Spitsbergen heeft een tweede leven geëist. Een 2-jarig kind bezweek vandaag aan verwondingen die het had opgelopen.


19 december 2015

Dode en gewonden op Spitsbergen door lawine
Zeker tien huizen werden bedolven onder de sneeuw. Eén vrouw zat uren vast, maar wist de aandacht te trekken door lang op haar magnetron te slaan.

De reis naar Edgeøya. Terug naar het nulpunt
Dit verhaal van de begenadigde schrijver en acteur Ramsey Nasr kun je lezen of beluisteren. Maar wat je ook doet: neem het tot je. En laat je in drie etappes meevoeren naar Spitsbergen - het wordt een betoverende reis.


8 december 2015

‘Haringoorlog’, een juridisch dispuut met de Noren
De Juridische Dienst van de Europese Commissie heeft de situatie onderzocht en komt tot de conclusie dat het gedrag van Noorwegen in strijd is met het Verdrag van Parijs (Spitsbergenverdrag) uit 1920. Dat verdrag geeft alle ondertekenaars, waaronder Nederland, gelijke rechten. Noorwegen is van mening dat het Spitsbergenverdrag alleen gaat over land en de territoriale zee en niet over de hele Exclusieve Economische Zone die in 1977 is ingesteld.


24 oktober 2015

Vandaag 2x aandacht voor Spitsbergen in de Telegraaf

Vergeten Poolheld Sjef van Dongen
Verzetsman, burgemeester, Tweede Kamerlid. Maar vooral thuis op het Arctische ijs. Sjef van Dongen werd in 1928 wereldnieuws, toen hij op de Noordpool probeerde de met zijn luchtschip neergestorte Italiaanse generaal Umberto Nobile te redden. In een web van internationale intriges en dodelijke mysteries. Met op de achtergrond dictator Benito Mussolini en paus Pius XI. De vergeten Nederlandse poolheld.

Visserij oorlog bij Spitsbergen
Het komt erop neer dat Noorwegen de wateren van Spitsbergen, plotseling beschouwt als Noors. De redenering is dat we ten tijde van het verdrag van 1920 nog een 12 mijlszone hadden die gezien werd als territoriaal gebied. In 1975 heeft de VN die territoriale grens verruimd tot 200 zeemijl. Dat is sindsdien gerespecteerd. Maar de Noren stellen nu dat de wateren in een straal van 12 zeemijl rondom Spitsbergen gelden voor de quota. De wateren daarbuiten beschouwen ze als 100 procent Noors.


17 oktober 2015

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld uitzending 18 November 2015 om 21:25 uur op NPO 1

Floortje in Pyramiden: Aleksandr laat telefoonplek zien

Op het extreem koude en afgelegen Spitsbergen bezoekt Floortje de Russische Aleksandr. Hij werkt hier als gids in het verlaten mijnstadje Pyramiden. Dit is de 'telefoonplek': de enige plek in de omgeving waar je een zwak signaal met je mobiele telefoon kunt opvangen. (Woensdag 21:25 uur NPO 1)

Posted by Floortje Naar Het Einde Van De Wereld uitzending 18 November 2015

10 oktober 2015

Boek over Nederlandse Poolheld Sjef van Dongen
In dit boek wordt het ware verhaal verteld van Sjef van Dongen, de Nederlandse poolheld die in 1928 op Spitsbergen de neergestortte generaal Nobile probeerde te redden van het pakijs. Sjef van Dongen woonde van 1923-1928 in Barentsburg, waar hij werkte voor de Nederlandsche Spitsbergen Compagnie.


24 september 2015

Voor het eerst zaden opgevraagd uit Wereldzaadbank Spitsbergen
Het Egyptische onderzoekscentrum Icarda (International Center for Agricultural Research in Dry Area) vroeg zaden op van graangewassen die geschikt zijn voor droge gebieden. Normaal halen ze zaden uit een zaadbank in Aleppo, Syrië, maar die kluis is door de burgeroorlog vernietigd.


4 september 2015

De vergeten Wehrmacht-eenheid van Spitsbergen
Toen de Duitse generaal Jodl op 7 mei 1945 in het Franse Reims de onvoorwaardelijke capitulatie tekende van de Duitse strijdkrachten, had kennelijk niemand eraan gedacht dat in de vrieskou op het Noorse eiland Spitsbergen nog altijd een Duitse eenheid gelegerd was voor een geheime missie. De legerleiding was hen totaal vergeten.


30 augustus 2015

Ook met een rollator is vakantie op Noordpool goed te doen
Ooit was de Noordpool het exclusieve domein van doorgewinterde avonturiers. Nu varen er grote cruiseschepen rond en kun je zelfs met een rollator dit woeste gebied bezoeken. 50.000 toeristen per jaar in zo'n kwetsbaar gebied. Het lijkt veel, maar Ronny Brunwoll, de directeur van de VVV in Longyearbyen, relativeert dat aantal. De regels van de gouverneur van Spitsbergen zijn heel streng. Bovenaan staat dat de flora en fauna ongemoeid worden gelaten. Als er bijvoorbeeld ergens een ijsbeer rondloopt, gaan de toeristen niet aan land. Voor hun eigen veiligheid en die van de beer. Bloemetjes en plantjes worden niet geplukt. Veel plekken zijn sowieso verboden terrein, omdat er vogels broeden of omdat de locatie tot het cultureel erfgoed behoort.


29 augustus 2015

Dagboek uit Spitsbergen: smeltend ijs en gebroken illusies
Met bevroren vingers deed Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) afgelopen week op Spitsbergen onderzoek naar de klimaatverandering. Voor Trouw hield zij een dagboek bij.


16 - 29 augustus 2015

Van 19 tot 28 augustus 2015 vaart de SEES expeditie naar het eiland Edgeøya op de Spitsbergen archipel. De grootste Nederlandse poolexpeditie ooit gaat een 40 jaar geleden onderzocht gebied opnieuw onderzoeken, om zo de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. De expeditie sluit af met een symposium met enkele Noorse en Nederlandse VIP's.

Website van Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen

Verslag door de NOS filmpjes en artikelen.


24 juni 2015

Mars lijkt soms een soort Spitsbergen
In de eeuwige discussies over water op Mars biedt een studie van Utrechtse aardwetenschappers opmerkelijke nieuwe inzichten. Uit de analyse van de wanden van een relatief jonge krater maken ze op dat er in de laatste miljoen jaar nu en dan decimeters sneeuw in geulen moet hebben gelegen. Als die sneeuw smolt, voerde het water zand en stenen naar de waargenomen puinwaaiers in lager gelegen gebied.


19 mei 2015

Grootste Nederlandse poolexpeditie ooit
Van 1968 tot 1988 was er een Nederlands station op Edgeøya dat veel ecologische gegevens heeft verzameld. Vijftig wetenschappers gaan nu terug naar die plek: biologen, archeologen, geologen en sociaal-wetenschappers. Ze gaan naar een van de meest afgelegen wildernissen, met een zeer hoge populatie ijsberen. Een gebied waar momenteel grote veranderingen optreden doordat het er aanzienlijk warmer is geworden. Daarmee zijn de oude gegevens extra waardevol en is een nieuwe expeditie wetenschappelijk heel interessant: nieuwe onderzoeksgegevens kunnen worden vergeleken met die van 25 tot 45 jaar geleden. Zo ontstaat een goed beeld van de gevolgen van de klimaatverandering.


14 maart 2015

Pooldag 'Pool tot Pool' in Leiden
PooltotPool is een jaarlijks terugkerende publieks-lezingendag in maart. Met lezingen over het Arctisch gebied rondom de Noordpool; en voordrachten over de wereld van de Zuidpool op en rondom Antarctica. Er zijn ruime pauzes, dus voldoende tijd om ook onderling (Pool) belevenissen uit te wisselen. Om de dag compleet te maken zullen Pool-gerelateerde standhouders acte de présence te geven.

In deze editie 3 onderwerpen die met Spitsbergen te maken hebben:
Lisette Kootker deed isotooponderzoek aan de botten van 17e eeuwse Nederlandse walvisvaarders. Daardoor kon ze vaststellen wat deze mannen zoal aten.
Dr. Ko de Korte nam deel aan het eerste officiële Nederlandse ijsbeeronderzoek op Edgeøya (Spitsbergen); daarvoor verbleef een groep van vier Nederlanders tussen 1968 en 1969, 14 maanden op dat eiland.
Neerlandicus drs. Hans Beelen zal ingaan op de curieuze Nederlandstalige drukken van Martens' Spitsbergse reisbeschrijving


19 november 2014

Tegenlicht Meet Up napraatsessie over kansen door de klimaatsopwarming.
In het noorden wordt de klimaatverandering met gejuich ontvangen, want een wereld zonder Noordpoolijs wil zeggen dat er nieuw gebied ontstaat om te ontdekken, te ontginnen en te bevaren.
Tijdens de Meet Up praten we door met Nederlandse experts:
Michiel van den Broeke (Nederlandse Poolcommisie en hoogleraar Polaire Meteorologie UU)
Linde van Bets (PhD cruise-toerisme naar de Noordpool, WUR)
Michelle van Dijk (Campinghouder en expeditieleider op Spitsbergen)
Jeroen Linnenbank (Klimaatvluchteling en musicus in Noorwegen)


16 november 2014

VPRO programma Tegenlicht onderzoekt kansen door de klimaatsopwarming.
In het noorden wordt de klimaatverandering met gejuich ontvangen, want een wereld zonder Noordpoolijs wil zeggen dat er nieuw gebied ontstaat om te ontdekken, te ontginnen en te bevaren.


20 september 2014

Filmpremiére om de persoon Sjef van Dongen, die de afgelopen decennia in de vergetelheid is geraakt, maar ooit een beroemde poolheld was. In 1928 stonden de kranten wereldwijd vol met artikelen over de Italia expeditie van Nobile en... Van Dongen.
Begin jaren twintig kreeg vader Van Dongen een baan bij de Nespico (de Nederlandse Spitsbergen Compagnie) een bedrijf dat zich bezig hield met de exploitatie van steenkoolmijnen op Spitsbergen. De zaken gaan aanvankelijk goed en vader van Dongen weet in 1923 een baan voor zijn zoon te regelen - die op school niet goed mee kan komen - op het verre, verlaten en koude Spitsbergen. Niet wetende dat zijn zoon een paar jaar later een rol zal vervullen in de grootste poolreddingsoperatie ooit.


17 juni 2014

Niemandsland, een spannend boek dat zich afspeelt op Spitsbergen.
Bij Karakter uitgevers BV is een nieuwe Arctische thriller verschenen van auteur Frank van Zwol.


1 juni 2014

Spitsbergen van boven...
De noorse tegenhanger van het bekende TV-programma.


15 maart 2014

Pool tot Pool.
PooltotPool is een jaarlijks terugkerende publieks-lezingendag in maart. Met lezingen over het Arctisch gebied rondom de Noordpool; en voordrachten over de wereld van de Zuidpool op en rondom Antarctica. Er zijn ruime pauzes, dus voldoende tijd om ook onderling (Pool) belevenissen uit te wisselen. Om de dag compleet te maken zullen Pool-gerelateerde standhouders acte de présence te geven.
Cineast Frans Mouws is één van de sprekers. Hij maakt momenteel een documentaire over Sjef van Dongen, een Hollandse jongen die van 1923-1928 op Spitsbergen woonde en deel uitmaakte van de reddingsoperatie van Nobile.


9 - 16 november 2013

De Spitsbergen Experience tijdens GLOW in Eindhoven.
Temporary Art Center laat je in twee ruimtes proeven hoe het is om op de Noordpool te zijn. In de ’24 uur licht’-zaal is het prachtige landschap van Spitsbergen weergegeven, waar de zon gedurende vier maanden niet ondergaat. Verspreid door de ruimte staan ijsblokken, die tijdens GLOW langzaam smelten en uiteindelijk prijsgeven welke voorwerpen ze in zich dragen. De tweede zaal is gewijd aan het noorderlicht. Altijd al eens dit prachtige natuurverschijnsel willen zien? Grijp nu je kans! Studenten van Fontys Media en ICT hebben in TAC een kleurige lichtgloed gerealiseerd die langzaam door de zaal beweegt.
Van 9 t/m 16 november vormt de openbare ruimte van Eindhoven-centrum het decor en podium van GLOW.


7 november 2013

Evenwichtskunst in de natuur. Deze aflevering gaat over Spitsbergen.
De NTR brengt een fascinerende Britse serie die een totaal nieuwe kijk biedt op het functioneren van de aarde en waarin de raadsels van onze planeet stuk voor stuk worden ontrafeld.
Deze aflevering gaat over de eilandengroep Spitsbergen in de Noordelijke IJszee. Hoe is er leven mogelijk op deze donkere, koude plek? De biologische productiviteit in Spitsbergen is hoog: vijftig procent van de primaire productie van het Noordpoolgebied vindt hier plaats. Dit is te danken aan de warme Golfstroom die zijn invloed vanaf het Caribisch gebied helemaal tot hier uitstrekt.
Uitzending: elke donderdag van 5 september t/m 19 december, 19.55 uur, Ned 2


15 september 2013

Labyrinth wijdde een uitzending aan het Nederlands Poolstation op Spitsbergen.


15 april 2013

Word supporter van de Noordse stern.
De Noordse stern is een sensationele vogel. Ieder jaar vliegt hij 70.000 km, van de Noordpool naar de Zuidpool en weer terug. Maarten Loonen, wetenschapper aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, brengt de reisschema’s van de Noordse stern in kaart en hoopt daarmee inzicht te krijgen in het effect van klimaatverandering op deze trekvogels. Hij heeft € 40.000 nodig om de vogels met geolocators uit te rusten en te blijven volgen.

Support Noordse Stern

16 maart 2013

Waarom een zadenbank op Spitsbergen?
Dat is het onderwerp waarover Dr. ir. Bert Visser, directeur Centrum voor Genetische Bronnen Nederland en Verbonden aan Universiteit Wageningen zal spreken op de jaarlijkse Pool-lezingendag Pool tot Pool.


26 februari 2013

5 jaar zadenbank op Spitsbergen?
Precies 5 jaar geleden werd de zadenbank op Spitsbergen geopend. Vandaag liggen er 774.601 verschillende soorten zaad opgeslagen.


19 november 2012

De meest noordelijke bierbrouwerij ter wereld.
Kleinschalig bierbrouwen is helemaal in. Het bezoeken van zo'n authentieke bierbrouwerij om er het geproduceerde gerstenat te proeven is een leuk tijdsverdrijf. Sinds kort is de meest Noordelijk gelegen bierbrouwerij op 78 graden noorderbreedte in de Russische enclave Barentsburg op Spitsbergen te vinden..


1 juni 2012

Longyearbyen Camping in Nederlandse handen.
Michelle van Dijk, gids/expeditieleider op Spitsbergen & webmaster van deze website, heeft ook de laatste 10% aandelen in Longyearbyen Camping gekocht van Andreas Umbreit.
Longyearbyen Camping | Promote your Page too


17 maart 2012

Pool tot Pool in Museum Volkenkunde te Leiden.
De komende editie van Pool tot Pool (17 maart 2012) zal niet in het Museon zijn, maar in museum Volkenkunde die op het moment als thema 'Op Expeditie' heeft.
Een thema dat goed past bij de 5 wetenschappers die op populair-wetenschappelijk niveau komen vertellen over het onderzoek dat zij doen in de Poolgebieden.
Op het programma staan o.a. Maarten Loonen, hoofd van het Poolstation op Spitsbergen en paleontholoog Anne Schulp die komt vertellen over de op Spitsbergen gevonden sauriërs.


22 februari 2012

Erwin Vermeulen vrijgesproken.
De Nederlandse Sea Shepherd-activist Erwin Vermeulen is in Japan vrijgesproken van het mishandelen van een dolfijnjager.

27 december 2011

Erwin Vermeulen opgepakt.
Mijn fijne Spitsbergen-collega Erwin Vermeulen neemt het in zijn vrije tijd op voor de walvissen.
Vorige week is hij gevangen genomen in Japan.
Teken de petitie om hem vrij te krijgen.

Erwin Vermeulen

 


5 december 2011

Rijpsburg officieel erkend.
Na 90 jaar eindelijk erkenning voor een vergeten stukje Nederland; de voormalige nederzetting Rijpsburg op Spitsbergen.


21 november 2011

2 x overwinteren op Nova Zembla bij Pool tot Pool.
De komende editie van Pool tot Pool zullen er 2 wetenschappers komen vertellen over de overwintering op Nova Zembla.
Natuurkundige Siebren van der Werf legt uit hoe het kan dat de zon te vroeg op kwam en anatoom-patholoog George Maat, heeft onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de overwinteraars in het poolgebied.


19 november 2011

De laatste Oekieviek.
Al meer dan 10 jaar komen veel liefhebbers van “de Arctic” naar de Oekieviek !
Een gezellige, informele maar kwalitatief hoogstaande markt waar vanuit allerlei invalshoeken de Arctische streken belicht worden.
Kunstenaars, organisaties, bedrijven, verzamelaars en liefhebbers uit binnen- en buitenland treffen elkaar op deze dag waar ruim twintig standhouders zich presenteren.


17 oktober 2011


Trailer van de film Nova Zembla.


1 september 2011


Kijkje op de filmset van Nova Zembla.
De scenes uit Amsterdam zijn opgenomen in Brugge.


21 augustus 2011

Stichting Pool tot Pool maakt tweede spreker bekend.
Dr. Anne Schulp die als paleontoloog verbonden is aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht, zal op de zesde editie van 'Pool tot Pool' tekst en uitleg geven over de opgegraven fossiele zeereptielen op Spitsbergen.


5 augustus 2011

IJsbeer doodt 17-jarige Britse jongen.
Een 17-jarige Britse jongen is om het leven gekomen en vier andere Britse jongeren zijn ernstig gewond geraakt.
De groep van 13 Britten had z'n kamp opgeslagen in Tempelfjorden, op zo'n 40 kilometer van Longyearbyen.


19 Juli 2011

IJsbeer in Ny Ålesund
Het Chinese team had de ijsbeer gezien. Verder sliep iedereen.
Het lijkt er op het moment op dat er twee verschillende beren in het fjord zitten.


9 Juli 2011

De Noorse kustwacht heeft de Franse hektrawler “Grande Hermine” opgebracht en aan de ketting gelegd. De Fransen worden ervan verdacht vis te hebben gedumpt.
Dit is gebeurd na een inspectie door het kustwacht schip “KV Svalbard” afgelopen woensdag in de beschermde viswateren rond Spitsbergen.


2 Juli 2011

Zeilen over de noordpool.
Twee Franse avonturiers zijn vanochtend begonnen aan een zeiltocht, die hen vanaf Alaska via de geografische noordpool naar Spitsbergen moet brengen. Sébastien Roubinet en Rodolphe André gebruiken een speciaal ontworpen catamaran met de naam Ti-Babouche.
De boot met een gewicht van slechts 200 kg is geschikt om zowel in water als over ijs te zeilen. Er is geen motor aan boord.


Juni 2011

Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen
Een wetenschappelijke expeditie richting Noordpool. Begin augustus 2013 met een gecharterde boot naar de oostkant van Spitsbergen naar het eiland Edgeøya. De boot zit vol met Nederlandse wetenschappers, studenten, fotografen, kunstmakers en pers. In totaal kunnen er 100 mensen mee.
We gaan op zoek naar de gevolgen van menselijk handelen in één van de meest afgelegen wildernissen. Een gebied waar momenteel grote veranderingen optreden doordat het er de laatste jaren aanzienlijk warmer is geworden.


7 april 2011

Bekendmaking cast NOVA ZEMBLA van regisseur Reinout Oerlemans.
Regisseur Reinout Oerlemans stelde vandaag, onder grote belangstelling van de Nederlandse pers, de cast voor van NOVA ZEMBLA, zijn tweede speelfilm als regisseur. In deze eerste Nederlandstalige 3D-bioscoopfilm zullen onder andere Robert de Hoog, Victor Reinier, Jan Decleir, Derek de Lint en Doutzen Kroes een rol vervullen. Nova Zembla is gebaseerd op de historische en legendarische zeereis uit 1596 die onder leiding stond van Willem Barentsz.

5 januari 2011

Reinout Oerlemans verfilmt ontdekkingstocht en overwintering op Nova Zembla.
Willem Barentsz’ derde expeditie naar het noorden eindigde in 1596 op Nova Zembla, waar de bemanning moest overwinteren in de hut Het Behouden Huys. Zestien overlevenden bereikten in de lente met een roeiboot het schiereiland Kola, Barentsz stierf onderweg. Onder Jacob van Heemskerck keerde men op 1 november 1597 terug in Amsterdam. Het avontuur werd zeer populair omdat overwinteraar Gerrit de Veer een reisverslag schreef.


19 maart 2011

Pool tot Pool in Museon, Den Haag
De vijfde editie van Pool tot Pool, een leuke boeiende dag waar Pool wetenschappers vertellen over het onderzoek dat zij doen.
Johan Lambrechts zal een lezing geven over Amundsen in Belgie en Amundsens verblijf aan boord van de Belgica, eind 19e eeuw - als leerjaren voor zijn latere grote expedities.
Dr. ir. Frans Snik, astronoom bij het Sterrekundig Instituut Utrecht, zal spreken over Zonnevlammen en het magneetveld dat loopt van de noordpool naar de zuidpool.
Dr. Ko van Huissteden is sinds 2004 projectleider van onderzoek naar methaan emissie uit de permafrost.
Kim van Dam heeft een verhaal over Nunavut.
Jouke Prop doet onderzoek naar ganzen op Spitsbergen die het zwaar te verduren hebben door hongerig ijsberen.
En er zijn Pool-gerelateerde standhouders.


Winter 2010/2011

Philips test de Wake-Up Light in Longyearbyen.
Inwoners van Longyearbyen hebben de mogelijkheid om de Philips Wake-Up Light te testen.


15 november 2010 - 15 januari 2011

De Poolnacht van Groningen.
De poolnacht is de periode dat de zon in het poolgebied niet meer boven de horizon uitkomt.
Het evenement is georganiseerd om de poolgebieden onder de aandacht van het publiek te brengen: met lezingen, debat, fototentoonstellingen, films, de WNF speurtocht, een informatie- & boekenmarkt en nog veel meer.


9 oktober 2010

Ian McEwan (62) over zijn nieuwe roman Solar.
Ian McEwan schreef een bij vlagen hilarische roman over een serieus probleem: de klimaatcrisis. Een expeditie op Spitsbergen vormde een belangrijke bron van inspiratie.


14 september 2010

Tussen zonnige lelies en gevaarlijke ijsberen.
Tuinder Michelle runt noordelijkste camping op aarde.


25 mei 2010

Weg met dat ijs.
Klimaatverandering is een serieus probleem, roepen veel politici. Tegelijk zijn ze er als de kippen bij wanneer de olierijkdom onder de smeltende gletsjers verdeeld moet worden.


17 mei 2010

Race om grondstoffen.
Noorwegen verandert stiekem de geschiedenis van Spitsbergen. Om zich de grondstoffen toe te eigenen.


7 mei 2010

Spitsbergen: Afvoerputje voor illegale immigranten.
Thai, Iraniërs, wie in Europa geen verblijfsvergunning krijgt, kan altijd nog op de poolcirkel terecht. En daar zijn ze in Longyearbyen niet altijd even blij mee.


6 mei 2010

Zelfs op de Noordpool niet welkom.
Spitsbergen is het laatste toevluchtsoord voor mensen die in de rest van Europa geen verblijfsvergunning krijgen. Maar niet lang meer. De bewoners zijn het zat.


3 mei 2010

Eilandengroep in Noordelijke IJszee strategisch belangrijk.
In Barentsburg is niks te beleven. Toch zitten er Russen. Zij azen op de olie- en gasvoorraad.


6 april 2010

Man steekt per ballon Noordpool over.
De Franse arts en ontdekkingsreiziger Jean-Louis Etienne is maandagochtend in een ballon opgestegen van Longyearbyen op Spitsbergen. Hij hoopt de eerste te zijn die in zijn eentje per ballon de oversteek van de Noordpool maakt.


6 maart 2010

In het Museon zijn 5 Poolwetenschappers te gast bij Pool tot Pool.
Deze 'Pooldag', onder de naam Pool tot Pool, is bedoeld voor iedereen die in de poolstreken geïnteresseerd is.
Pool tot Pool is een jaarlijks terugkerende lezingendag die meer is dan alleen wetenschap. Er zijn ruime pauzes, dus voldoende tijd om ook onderling (Pool)belevenissen uit te wisselen. Om de dag nog completer te maken zijn er Pool-gerelateerde stands.
De 5 lezingen zijn op populair-wetenschappelijk niveau en zullen variëren van historisch tot geologisch en van antropologisch tot biologisch. Wat ze wel gemeen hebben, is dat ze iets te maken hebben met de Noord- of Zuidpool.


26 januari 2010

Vliegtuig van de landingsbaan.
Een vliegtuig van DHL is na de vlucht van Tromso naar Longyearbyen van de landingsbaan geschoven door de slechte omstandigheden waarin de landingsbaan zich bevond. Het vliegtuig kwam tot stilstand naast de landingsbaan, 300 meter voor het einde en 90 graden gedraaid ten opzichte van de baan.


9 januari 2010

Verliefd op Arctis.
Wie eenmaal heeft geproefd van het licht en de stilte op Spitsbergen, raakt nooit meer uit de greep van deze ijzige wildernis.


24 december 2009

In Svalbard gaat de zon pas in maart weer op.
Bewoners van het Noorse Svalbard leven van november tot eind februari in duisternis. Alleen het noorderlicht, de maan en bouwlampen beschijnen de eilanden. Wat voor de één een tijd van depressies is, blijkt voor de ander een periode vol gezelligheid.


14 november 2009

Oekieviek in Eindhoven.
Oorspronkelijk ukiivik; het Groenlandse woord voor een plaats van samenkomst in de winter.
In een ongedwongen sfeer kunt u arctische ervaringen uitwisselen en kennis maken met organisaties en ondernemers rondom kunst, cultuur en natuur van het arctisch gebied.


26 oktober 2009

Walvissen nu al slachtoffer opwarming klimaat.
De opwarming van het klimaat tast spectaculair het basisvoedsel van de walvissen aan. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de hoeveelheid krill sterk is afgenomen sinds de jaren '70, in sommige gebieden met 80 procent. Er blijkt een direct verband te zijn met het smelten van poolijs en het warmer worden van zeewater.


2 oktober 2009

'Wereldleiders' houden kolenschip tegen.
Actievoerders van Greenpeace houden vandaag op het Noorse Spitsbergen een kolenschip aan de kade. Hierbij worden ze geholpen door look-a-likes van onder meer Obama, Brown en Merkel.


5 september 2009

Lichaam Roald Amundsen niet gevonden.
Twee Noorse marineschepen hebben met geavanceerde apparatuur gezocht in een gebied bij Spitsbergen.
Het vliegtuig met Amundsen en vijf anderen stortte daar waarschijnlijk in zee op 18 juni 1928.


12 augustus 2009

'Meewandelen over Spitsbergen.
Maarten Loonen, bioloog en directeur van het Arctisch Centrum op Spitsbergen, heeft een streetview gemaakt van Ny Alesund, het onderzoeksdorp waar hij twee maanden per jaar woont.


5 mei 2009

Zeehond-producten uit Spitsbergen mogen de EU niet meer in.
Het verbod verbiedt de verkoop van zeehondenproducten met winstbejag binnen de EU met een uitzondering voor producten van de jacht door Inuit- en andere inheemse volkeren. In Nederland was dit al 2 jaar het geval.


21 maart 2009

'Pool tot Pool' lezingen, meer dan wetenschap - Museon, Den Haag
Een aantal toponderzoekers komt voor de Pool tot Pool publieks-lezingendag naar het Museon. Zij boren in het ijs van de Zuidpool, graven in archieven of in de bevroren grond van Spitsbergen, scheppen virussen uit koud Antarctisch oceaanwater of volgen het gedrag van ganzen, lemmingen en vossen in Siberië. Verder wordt de veelvuldig onderscheiden korte film Silent Snow vertoond en toegelicht.


19 maart 2009

Het ultieme zeemonster.
Fotoverslag van de opgraving in juni 2008 door Natuurhistorisch Museum en Universiteit van Oslo in Noorwegen.


18 maart 2009

Reddingsplan voor ijsbeer voorgesteld.
Er moet een internationaal plan komen om de ijsbeer te redden, zegt Noorwegen. De buurlanden moeten daarom maatregelen nemen om het bedreigde Arctische ecosysteem te beschermen.


5 - 7 maart 2009

Poolbelevenis in Middelburg
Kom op 6 en 7 maart 2009 naar Pool belevenis 2009 in Middelburg en laat je overdonderen. Voel de vrieskou, ervaar de poolwind, aanschouw het Noorderlicht. Proef het poolijs en ontmoet de poolonderzoekers. Prikkel je zintuigen.


24 februari 2009

Noren gaan poolreiziger Amundsen opduiken.
Deze zomer wordt gestart met de zoektocht naar het lichaam van de verdwenen poolreiziger Roald Amundsen.


16 februari 2009

CO2-concentratie op Spitsbergen bereikt nieuw record.
Tussen 1970 en 2000 steeg de concentratie elk jaar met gemiddeld 1,5 delen per miljoen (dpm). Sinds 2000 bedraagt de jaarlijkse stijging echter 2,1 dpm.


14 december 2008

Global Zondag: 'Help we smelten de polen!'
Waarom smelt de Noordpool? En hoe snel? En wat zijn de gevolgen hiervan voor de inheemse bevolking en voor de rest van de wereld? Moeten we alarm slaan? En van wie is die Noordpool nou eigenlijk?


4 december 2008

Internationale Pooldag 7: Boven de Polen
Donderdag 4 december is er weer een Internationale Pooldag. Het thema deze dag is ‘Boven de Polen’ en het IPY focust daarmee op het weer, de atmosfeer en alles wat zich verder in de ruimte boven de Noord- en de Zuidpool afspeelt.
Ook op deze Internationale Pooldag bestaat de gelegenheid om mee te doen.


21 november 2008

Spitsbergen Airship Museum
In het oude museum tegen over de kerk opent een nieuwe, het Spitsbergen Airship Museum. Drie Zeppelins zijn vanuit Spitsbergen gestart met als doel de Noordpool te bereiken.


15 november 2008

10de Oekieviek in Eindhoven
Oorspronkelijk ukiivik; het Groenlandse woord voor een plaats van samenkomst in de winter.
In een ongedwogen sfeer kunt u arctische ervaringen uitwisselen en kennis maken met organisaties en ondernemers rondom kunst, cultuur en natuur van het arctisch gebied.


1 november 2008

Spitsbergen lijkt vrij van vogelgriep.
Viroloog Vincent Munster reisde deze zomer naar Spitsbergen om vogels te testen op vogelgriep-virussen.
Munster gaat naar Spitsbergen, omdat daar wél ganzen, maar geen grondeleenden zitten. ‘Grondeleenden zijn eenden die grondelen: op hun kop in het water naar voedsel zoeken. De wilde eend, de standaardeend in Nederland, is er een voorbeeld van. We gaan ervan uit dat grondeleenden de primaire gastheer zijn voor de meeste vogelgriepvirussen. Het is interessant om monsters te nemen in een gebied waar die gastheer ontbreekt.’


6 oktober 2008

Wasmiddel Ariel Ultra steunt Nederlands Poolstation op Spitsbergen
Maarten Loonen is leider van het Nederlands Poolstation: “Voor elk verkocht product tot 31 december 2008, krijgen wij één uur onderzoeksruimte voor een onderzoeker. Naar verwachting maakt Ariel daarmee tien jaar lang een verdubbeling van onze faciliteiten op Spitsbergen mogelijk. Daardoor kunnen we aanzienlijk meer klimaatonderzoek doen.

Nederlands Poolstation - Spitsbergen


21 - 26 juli 2008

NOS Poolexpeditie
Verslag van de Noordpoolexpeditie die NOS verslaggeefster Marieke de Vries en cameraman Hans Struik maakten.


30 juni 2008

Walvissen inspireren Utrechtse jeugd.
De reis naar Spitsbergen heeft diepe indruk gemaakt op Utrechters Michiel Jansen (18) en Evanne Nowak (19).
Ze maakten de trip als Nederlandse ambassadeurs voor het Wereld Natuurfonds.


Weblog Evanne Nowak

Weblog Michiel Jansen


6 juni 2008

Spitsbergen: met een grote of kleine boot?
Spitsbergen leent zich uitstekend voor een actieve trip in een kajak. Maar de bezoeker kan ook lekker lui genieten van de poolzon.


23 mei 2008

Unieke reis Scandinavische troonopvolgers.
Kroonprins Haakon van Noorwegen, kroonprinses Victoria van Zweden en kroonprins Frederik van Denemarken reizen eind juni gezamenlijk naar Spitsbergen om van daaruit met de Zweedse ijsbreker Oden het poolgebied te bezoeken.


2 mei 2008

Tent opzetten op permafrost.
Een vakantie op Spitsbergen hoeft niet duur te zijn. Natuurlijk, de reis ernaartoe kost een paar centen maar voor een verblijf op de meest noordelijke camping ter wereld tast een toerist niet diep in de buidel.


8 april 2008

Gletsjermelk en microben
Onder deze naam doen de Groningse onderzoekers Willem van de Poll en Ronald Visser verslag van hun reis naar Spitsbergen.


26 februari 2008

Opening zadenbank op Spitsbergen.
Vandaag is de Svalbard Global Seed Vault officieel in gebruik genomen.

Svalbard Global Seed Vault


5 februari 2008

Pooldocumentaires op TV.
Van 9 tot en met 15 februari zendt Holland Doc een themaweek uit over het poolgebied!


9 januari 2008

4 van de 5 sprekers 'Pool tot Pool' zijn bekend gemaakt.
8 maart 2008 is de tweede editie van de 'Pool tot Pool'-lezingendag.
Deze niet-commerciele lezingendag, onder de naam Pool tot Pool, is bedoeld voor iedereen die in de poolstreken geïnteresseerd is.


4 januari 2008

Reisbijlage over de Spitsbergen.
In de reisbijlage van het Reformatorisch Dagblad: IJsberen tellen vanaf een cruiseschip.


23 november 2007

Expeditiecruise schip M/S Explorer zinkt voor de kust van Agentinië.
De M/S Explorer een klein cruiseschip dat in de zomermaanden rond Spitsbergen vaart is in aanvaring gekomen en zinkt.
De opvarende, 100 passagiers en 54 bemanningsleden, zijn per reddingsboot geëvacueerd.


29 oktober 2007

Symposium Polardiversity
2 november is er in Wageningen een symposium over Polar biodiversity, the past, present & future.


19 oktober 2007

Fotoverslag op Yord.nl
Voor alle kinderen, deze fotoserie.


16 oktober 2007

Wetenschapsbijlage over de Poolstreken.
De wetenschapsbijlage van het Reformatorisch Dagblad is deze keer geheel gewijd aan de Poolstreken, waarvan een groot deel over Spitsbergen.


12 september 2007

'Pool tot Pool' 2008.
De volgende populair-wetenschappelijke lezingendag 'Pool tot Pool' zal plaatsvinden op 8 maart 2008 in Museum Volkenkunde te Leiden.


11 september 2007

'Noorderlicht te water'
Onder de titel 'Noordelicht te water' deed Remy van den Brand voor het VPRO programma Noorderlicht verslag vanarf het onderzoeksschip Lance.


29 mei 2007

Bouw tunnel voor zadenbank Spitsbergen begonnen.
Bouwvakkers hebben maandag op Spitsbergen met dynamiet het eerste gat geslagen voor een tunnel die moet leiden naar een grote ondergrondse zadenbank. De tunnel van 120 meter zal door het permafrost gaan en toegang bieden tot twee grote ondergrondse opslagruimtes.


24 mei 2007

Studenten zoeken antwoorden in Spitsbergen.
De studenten journalistiek aan de hogeschool in Ede gaan een radiodocumentaire maken over de gevolgen van de zeespiegelstijging voor Nederland en, meer specifiek, voor Zeeland. Ze gebruiken de hoofdstad Longyearbyen als uitvalsbasis.


23 - 27 april 2007

Noordpool.FM
Michiel Veenstra gaat de uitdaging aan om de allereerste radio uitzending vanaf de Noordpool te maken! Een ijskoude expeditie, waarvan niemand de uitkomst weet. Hou de uitzendingen van MetMichiel op 3FM in de gaten voor meer nieuws en ontwikkelingen!

noordpool fm


20 april - 3 mei 2007

Het Jeugdjournaal naar Spitsbergen.
Van 20 april tot en met 3 mei is het zover. Dan is het Jeugdjournaal vlakbij de noordpool! Vanuit Spitsbergen doen we verslag over het klimaat, de dieren op de noordpool en het milieu.


17 maart 2007

'Pool tot Pool'
17 maart 2007 is er in Leiden een lezingendag onder de naam 'Pool tot Pool',
alle lezingen hebben als thema het Noord- en/of Zuidpoolgebied.


8 maart 2007

Beatrix geeft startschot pooljaar in Nederland.
Koningin Beatrix trapt 8 maart in Leeuwarden het vierde internationale pooljaar af in het Natuurmuseum Fryslân.

IPY - Nederland

Weblog Pooljaar


1 maart 2007

International Polar Year
1 maart 2007 is de officiële opening van het vierde International Polar Year.


29 december 2006

Krijgt ijsbeer status 'bedreigd'?
De witte bewoner van het Noordpoolgebied wordt door milieu-activisten al langer als bedreigde diersoort gezien, maar nu hebben ook de Verenigde Staten voorgesteld om de ijsbeer op de lijst van bedreigde soorten te zetten.


16 november 2006

Aarde gekanteld door supercontinent?
Volgens Canadees Adam Maloof is de aardmantel 800 miljoen jaar geleden twee keer omgekanteld.


7 november 2006

Climate Change College bij Club van 100.
In het radio-programma 'Club van 100' (RVU) is Marc Cornelissen te gast.
Uitzending: donderdag 9 november 21.oo uur, radio 5

 


25 oktober 2006

Spitsbergen bij Club van 100.
In het TV-programma 'Club van 100' (RVU) wordt aandacht besteed aan de Nederlandse mijnbouw op Spitsbergen.
Uitzending: vrijdag 27 oktober 20.oo uur, Ned. 2
Herhaling: woensdag 1 november 14.oo uur, Ned. 2
Uitzending terugkijken bij 16 min.30


5 oktober 2006

Grote verzameling dinofossielen op Spitsbergen (Diabasodden) ontdekt.
Er is op de hele wereld geen ander compleet pliosaurusskelet bekend.


25 september 2006

Michelle Yeoh op Spitsbergen voor True North.
4 weken lang zijn er filmopnames in Tempelfjorden, Bjonapynten, Von Postbreen, en Sveabreen.
Michelle Yeoh website


15 oktober 2006

IJskap in Noordelijke IJszee vermindert snel in omvang.
Het lijkt erop dat wind verantwoordelijk is voor het afdrijven van veel ijs.

14 september 2006

Poolijs krimpt snel.
Tot voor kort was er alleen in de zomer steeds minder van, maar de laatste twee jaar is ook het winterijs duidelijk in omvang afgenomen.


19 juni 2006

Startsein voor een nieuwe 'Ark van Noach'.
De vijf Noord-Europese landen werken samen met een internationale stichting die zich inzet voor de soorten rijkdom van gewassen, de Global Crop Diversity Trust.


2 juni 2006

Rijpsburg, Nederlandse mijnbouw op Spitsbergen.
In de juni uitgave van Geschiedenis Magazine (voorheen Spiegel Historiael) staat het verhaal over Rijpsburg, geschreven door Jack Kauw.


1 juni 2006

Het warme poolmeer.
Ooit was de Noordpool warm en groen.


2 mei 2006

IJsbeer met uitsterven bedreigd.
met videofragment


13 april 2006

Prins Albert van Monaco via Spitsbergen naar de Noordpool
Albert II treedt met dit avontuur in de voetsporen van Albert I van Monaco.


12 januari 2006

Spitsbergen krijgt 's werelds grootste zaadbank.
Noorwegen gaat op Spitsbergen een opslagbunker bouwen


21 december 2005

Boven de poolcirkel kan biologische klok uit.
Het ritme van het rendier


19 december

Noorwegen brengt 2 Spaanse trawlers op.
Spaanse trawlers gesteund door EU


19 november 2005

Prof.dr. Louwrens Hacquebord geeft Smeerenburgcollectie aan museum op Spitsbergen.
Smeerenbugcollectie naar Spitsbergen


2 november 2005

Noorse visserijschermutselingen met Rusland.
Hoewel de regering het sluimerende conflict met Rusland over de controle met de noordelijke IJszee graag op gedempte toon wil voeren, kon de volgende schermutseling toch niet uit de pers gehouden worden:


9 september 2005

Economie Spitsbergen gered door Nederlandse uitvinding.
Liberty Gasturbine Holland, heeft met een eigen uitvinding een mijnbrand geblust in een record tijd.

eXTReMe Tracker